A27 – Villa Sala

An XVIII the century Villa located in Monza, Italy, became vacant in the 1970’s having been squatted and vandalised until the 1980’s, when it suffered a profound intervention with an ill-advised refurbishment which compromised the building’s typology, constructive system and internal organisation, resulting in the splitting of a former architectonic entity into several independent apartment units.

The recent acquisition of a contiguous apartment by our Client, who has resided in the Villa since 2003, brought the need to articulate and transform these separate units into one single dwelling. This fact presented an opportunity for oitoo to bring back some resemblance of typological coherence, exploring the plan layout potentiality of one single floor with a span of 26 meters covering the whole length of the Villa’s central nave. 

The spatial sequence, connecting all rooms with an “enfilade”allows for an intense use of each space, presenting multiple possibilities of access, circulation and relation with the magnificent views to the Garden.It was only natural to devote great care to the design of floors, ceilings and walls, looking to bring back some of the specificity that used to define each room of the Villas of yore. Text by Oitoo Observatory

Category
Residential / Reuse

Year
2018

Status
Building Permit / Complete

Location
Monza, Italy

Area
250 m²

Client
Private

Architect
Oitoo Observatory | MAR Office

Team SD/DD
Oitoo Observatory

Team CD/Soprintendenza
Juarez Corso, Paola Mongiu, Elena Giambelli, Laura Grandis

Team SC
Juarez Corso, Paola Mongiu

Collaborator
MEP: Marco Medizza
Constructor: Respedil s.p.a.
Joinery: Arr. Brenna snc